U sklopu Projekta provedeno je nacionalno istraživanjekoje je dalo uvid u uvjete rada organizacija i zaposlenika OCD-a koji se primarno bave kulturom, ljudskim pravima, socijalnim uslugama i demokratizacijom društava.

Neki od problema:

- zatvaranje financijskih konstrukcija za učinkovit rad

- učestalost prekovremenog, neplaćenog rada 

- prevladavanje muškaraca na pozicijama strateških odluka i upravljanja udrugom

- prevladavanje žena u volonterskom radu, oko 80%

- 56% zaposlenika/ica doživjelo "izgaranje na poslu", odnosno burnout sindrom.

U istraživanju je sudjelovalo 109 udruga s područja cijele Hrvatske koje imaju bar jednu zaposlenu osobu, a upitnik koji se odnosio na vrednovanje rada zaposlenih osoba u udrugama ispunilo je 213 osoba.

 

Da se u javnosti provlači kriva percepcija o broju ‘korisnih’ udruga možda najbolje ilustrira sljedeći primjer. U Gradu Zagrebu ima oko 11 500 registriranih udruga, a njih 930 ima bar jednu zaposlenu osobu. No ovo istraživanje fokusiralo se samo na udruge koje se bave kulturom, ljudskim pravima, socijalnim uslugama i demokratizacijom društva, a njihov broj u Gradu Zagrebu iznosi samo 130.

Istraživanje je pokazalo da ove udruge imaju velikih problema sa zatvaranjem financijskih konstrukcija za učinkovit rad, dok je istovremeno prisutno i previše posla s obzirom na plaću koju zaposlena osoba prima, te je alarmantan podatak da je čak 56% zaposlenika/ica doživjelo „izgaranje na poslu“ (burnout), odnosno stanje sveopćeg umora i iscrpljenostijednom ili nekoliko puta.

Žene su brojnije na funkcijama koje su vezane uz odluke za svakodnevno poslovanje, te brojčano nadmoćne (oko 80%) kada je riječ o volonterskom radu u udruzi, no na pozicijama strateških odluka i upravljanja udrugom, dominiraju muškarci.

Zaposlenike/ice u ovim udrugama možemo nazvati posljednjim idealistima našeg društva, jer ih u najvećoj mjeri motivira mogućnost postizanja društvene promjene, stvaranje bolje budućnosti, stjecanje novih znanja i vještina, vlastiti ideali i uvjerenja te mogućnost pomaganja drugima, dok je stjecanje novca najmanje motivirajući čimbenik.

Sudionici/ice istraživanja svakodnevno se susreću s brojnim negativnim stavovima okoline, od kojih su najčešći da rad u udruzi nije ozbiljan posao, da se radi o poslovima koji su premalo plaćeni, te da je rad u udruzi gubljenje vremena.

Dobiveni podaci ukazuju na jasnu potrebu upoznavanja šire javnosti s važnošću kojega civilni sektor ima u zajednici te što sve udruge čine kako bi nam svakodnevni život bio kvalitetniji.

nike shox mens australia women soccer players - White - DA8301 - 101 - Nike Air Force 1 '07 LX Women's Shoe | Latest Nike Air Force 1 Shadow Trainer Releases & Future Drops , IetpShops , nike tiempo leather turf 2010

Copyright © 2014 Udruga Pobjede - zaštita i promicanje prava životinja. All Rights Reserved. Hosted by AVALON.